Boekrecensie: Powerfood van Friesland naar New York – Rens Kroes
‘Zusjes van’ die ineens óók in de picture staan, kunnen het lastig hebben. Want hoe goed je zelf ook bent, op weg naar de spotlights word je vroeg of laat vergezeld door vooroordelen en aannames van de goegemeente. Iets met kruiwagens en meeliften, zeg maar.
Wie een zus heeft die internationaal bekend staat als ‘Doutzen’ – no last name needed – zal dat niet anders zijn. Food coach Rens Kroes heeft zo’n zus. En ik herinner me dat toen ik Rens vorig jaar voor maandblad Santé interviewde over haar werk als voedingsdeskundige ze me vroeg om niet te veel nadruk te leggen op haar familieband met het topmodel. Het ging immers niet om Doutzen; dit was haar éigen verhaal. Punt.
The holy triangle
Rens heeft gelijk: dit is háár verhaal. En ze vertelt het met verve. Rens Kroes is een van de boegbeelden van een nieuwe generatie Nederlandse voedingsdeskundigen die gezond eten combineren met een complete, hippe lifestyle. Ze promoot ‘the holy triangle’ voor een fit en gelukkig leven: een combinatie van gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning.
Gezond voedsel is onbewerkt, vers en bij voorkeur biologisch, aldus Rens. Een gedachtegoed waarvoor de basis werd gelegd in haar jeugd in het Friese Eastermar, waar ze opgroeide in een gezin waar biologische en pure voeding de standaard was.
Missie
Rens ontwikkelde haar ideeën over voeding, werd voedingsdeskundige en presenteerde in 2014 haar eerste kookboek: Powerfood, pure recepten voor een happy en healthy lifestyle. Voor dit debuut verzamelde ze haar favoriete recepten voor ontbijt, lunch, diner, snacks en meer. Powerfood werd vormgegeven met smaakvol beeldmateriaal dat niet alleen Rens’ recepten aantrekkelijk in beeld bracht, maar ook een inkijkje gaf in haar privéleven. ‘Ik wil Nederland een beetje gezonder maken’, zo verwoordde Rens vorig jaar haar missie. En Nederland bleek klaar te zijn voor Rens, want Powerfood werd met open armen ontvangen en stond maandenlang in de top-10 van bestverkochte boeken.
Vervolg
Nu, een jaar later, ligt het vervolg op Powerfood in de boekhandel: Powerfood van Friesland naar New York, wederom een 175 bladzijden tellend kookboek. Ook deze titel staat inmiddels hoog in de bestsellerlijsten. Het is een boek met dezelfde ‘look & feel’ als z’n voorganger. De lay-out is trendy en het boek bevat volop smaakvolle gerechtenfoto’s en sfeer- en lifestylebeelden. Bij elk recept staat een persoonlijke, luchtige inleiding en het boek staat vol met pakkende quotes en oneliners.
Twee werelden
Powerfood van Friesland naar New York verbindt in woord én beeld de twee werelden die Rens hebben gevormd. Friesland als haar bakermat, New York als de plek waar ze nieuwe inspiratie opdeed en waar haar liefde voor goed en puur eten zich verdiepte. De recepten zijn een mix van de eerlijke keuken uit Rens’ ‘heitelân’ en de multiculturele foodtrends – waaronder vegetarisch en raw – uit The Big Apple. Rogge-ontbijtkoek meets Indiase linzensoep, oranjetaart meets Mexicaanse tortilla’s, dat werk. Contrasten, maar ze gaan moeiteloos samen.
Biologisch
Rens kookt voornamelijk met biologische producten, kruiden en ingrediënten uit natuurvoedingswinkels – voor sommige producten moet je wel even zoeken – en maakt alles zelf. Gezonde voeding is smakelijk en helemaal niet moeilijk om zelf te bereiden, vindt ze. “Het kost even tijd om eraan te wennen”, vertelde ze in het eerder genoemde interview, “maar dan wil je niet meer anders.”
Powerfood van Friesland naar New York is een toegankelijke inspiratiebron voor wie het culinaire roer nu echt om wil gooien. Het is een mooi boek om door te bladeren, maar vooral ook een boek dat uitnodigt om het daar niet bij te laten, maar er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.
Powerfood van Friesland naar New York
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
ISBN 9789000345045
Reacties
Boekrecensie: Powerfood van Friesland naar New York – Rens Kroes — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>